1 Şubat 2009 Pazar

Meme Kanseri Belirtileri, Evreleri, Tedavi Yontemleri

Meme Kanseri Nedir?
Meme kanseri kadınların en büyük korkulu rüyasıdır. Sadece kadınlarda değil, erkeklerde de görülür. Ancak kadınlarda görülme riski daha fazladır. Memede düzensiz büyüyen hücreler kansere neden olabilir.
Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Memede şişlik yada kitleler
Meme başından akıntı
Memede meydana gelen kızarıklık ve çöküntüler
Memenin mermer gibi görünmesi.
Memede hissedilen alışılmışın dışında bir ağrı

Bu belirtilerden bir veya ikisi varsa hemen gerekli önlemleri almalısınız. En kısa sürede doktorunuza başvurmalısınız.
Meme Kanserinin Evreleri
  • Evre 0: Aynı zamanda 'in-situ' olarak da adlandırılırr. Evre 0, olan kanserler yerlerinde kalmış ve çevre dokulara sıçramamış kanserlerdir. Klinik kontrollerde tanısı konan kanserlerin yaklaşık olarak %15 ila %20'si Evre 0 kanserlerdir. Evre 0 kanserler oluştukları yerlere göre ikiye ayrılırlar, eğer süt bezlerinde (lobes) oluşmuşlarsa Lobular carcinoma in situ yada kısaca LCIS, eğer süt kanallarında oluşmuşlarsa ductal carcinoma in situ yada kısaca DCIS olarak adlandırılırlar.
  • Evre 1: Tümör 20 mm. ve daha küçüktür. Bu durumda kanser lenf bezlerine sıçramamıştır. Tedavide meme koruyucu yöntemle lenf bezlerinin alınmasından sonra radyasyon tedavisi uygulanır. Desteklemek için kemoterapi ve/veya hormonoterapi eklenir. Bir diğer uygulama da mastektomi yönetmidir. Bu yöntemde kanserli göğüs alınarak koltuk altı lenf bezleri çıkarılır.
  • Evre 2-A: Tümörün 20 - 50 mm. arasında olup, lenf bezlerine sıçramamış halidir.
  • Evre 2-B: Tümörün 2-A evresindeki gibi bir boyut aralığında olup (50 mm. den büyük olabilir), koltuk altı lenf bezleriine sıçramamış halidir.
  • Evre 2: Evre 1 ile aynı tedavi yöntemi uygulanmakla birlikte, eğer tümör aşırı büyümüş ya da lenf bezlerine sıçramışsa kemoterapi, hormonoterapi ve radyasyon tedavisi tamamlayıcı olarak önerilir.
  • Evre 3-A: Tümör koltuk altı lenf bezlerine ve göğüs dışı dokulara sıçramış durumdadır ve bu halde mastektomi yöntemiyle tedavi youna gidilir. Cerrahi müdahaleden sonra kemoterapi ve hormon tedavisi uygulanır.
  • Evre 3-B: Bu aşamada tümörün boyutu dikkate alınmaz; tümör göğüs duvarına bağlıdrı ve lenf bezlerine sıçramıştır. "Neoadjuvant" adı verilen tümörün boyunun küçültülmesi amaçlı kemoterapi uygulanmasının ardından tümörün boyunun küçülmesinden sonra lampektomi veya mastektomi yapılır.
  • Evre 4: Bu aşamada kanser göğüs dışındaki vücut bölümlerine yayılmıştır. Bu evre tedavisinde hastanın yaşam süresini artırmak ve yaşam kalitesini yüksek düzeyde tutmak hedeflenir. Kemoterapi ve hormonoterapi yapılır. Hasta şikayetlerine bağlı olarak mastektomi de uygulanabilir.
Meme Kanserinde Tedavi Yöntemleri
Meme kanserinde tedavi yöntemleri çoğunlukla ikiye ayrılır. Bunlar cerrahi tedavi yöntemleri ve medikal tedavilerdir. Uygulanan cerrahi tedavi yöntemleri şunlardır;
  1. Mastektomi: Memenin tümünün alınmasıdır.
  2. Kadrantektomi: Memede primer karsinomun bulunduğu kadran, tümörün üzerindeki cilt ve alttaki süperfisyal pektoral fasya ile birlikte çıkarılır.
  3. Lumpektomi: Tümörün, tümör çevresindeki bir kısım meme dokusuyla beraber çıkarılmasıdır. (Lumpektomi ve kadrantektomi meme koruyucu cerrahiye girmektedir.)
Mastektomi Çeşitleri:
  1. Radikal mastektomi
  2. Genişletilmiş veya süper mastektomi
  3. Modifiye radikal mastektomi
  4. Total mastektomi
  5. Basit mastektomi
  6. Salvage (Kurtarma) mastektomi
  7. Profilaktik mastektomi
Kanserin çeşidine göre "sadece cerrahi" veya "cerrahi ve medikal tedavi" uygulanır. Cerrahi tedaviden sonra uygulanacak medikal tedaviye adjuvan tedavi denir. Adjuvan tedavide kemoterapi, radyoterapi ve hormon terapisi vardır.
  • Kemoterapi: İlaç tedavisidir. Kemoterapinin amacı kanseri tedavi etmek, kanseri kontrol etmek ve kanserin yol açtığı belirtileri gidermektir.
  • Radyoterapi: Işın tedavisidir. Radyoterapide amaç; hedefteki kanser dokusunun yok edilmesi ve bu yok etme aşaması esnasında normal dokuya zarar verilmemesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder