10 Mart 2009 Salı

Akromegali Hastaligi Nedir?


Akromegali Nedir?
Hipofiz bezinin ön lobunda bulunan somatotropin hormonunun (diğer adıyla STH) erişkin çağa gelindikten sonra fazla salgılanmasıyla oluşan bir hastalıktır. Henüz erişkin çağa gelinmeden sth fazla salgılanırsa gignatizm hastalığı ortaya çıkar. Az salgılanmasında ise nanizm hastalığı baş gösterir.
Erişkin çağda bu hastalık ortaya çıkarsa yüz kemikleri, eller ve ayaklar büyür. Ayrıca ses kalınlaşır. Akromegali hastalığının büyük bir bölümünün nedeni hipofiz bezindeki tümördür. Ayrıca bu tümör beynin sağlıklı kısımlarına baskı yaptığı için baş ağrısı görülür. Erkek ve kadınlarda eşit oranda görülür. Akromegali, kişinin ölüm riskini 4 kata kadar artırıcı etki gösterir.
Akromegali Hastalığının Tedavisi
Tedavinin amacı artmış olan büyüme hormonu seviyelerini normale indirmek, büyüyen tümörün sebep olduğu baskıyı ortadan kaldırmak, normal hipofiz fonksiyonlarının devamının sağlanması ve hastanın şikayetlerinin giderilmesidir. Tedavi seçenekleri cerrahi ile tümörün çıkarılması, ilaç tedavisi ve radyoterapidir. Hastalık tedavisiz bırakıldığında, diabetes mellitus, yüksek tansiyona sebep olmakta, hastaların kardiovasküler hastalıklardan ve çeşitli kanserlerden ölümleri, kendi yaş grupları ile karşılaştırıldığında artmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder