30 Ocak 2009 Cuma

Panik Atak Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasil Tedavi Edilir?

Panik Atak Nedir?
Panik atak esasen korku, kaygı karışımı bir nöbettir. Psikolojik bir rahatsızlıktır. Panik atak krizi başladıktan yaklaşık yarım saat sonra geçer. Hasta tek başına evde kalmaktan, tek başına dışarı çıkmaktan korkabilir. Veya "panik atak geçirir miyim?" düşüncesiyle evden hiç çıkmak istemeyebilir.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
İçten gelen titreme
Nefes alamama hissi
Ölüm korkusu
Mide bulantısı
Şiddetli kalp atışı
Baş dönmesi
Üşüme
Kişi panik atak sırasında "Tedavisi olmayan bir hastalığa" yakalandığını düşünür. Yaşadığı belirtilerin onu öldüreceğini düşünür. (Kalp krizi, nefes darlığı vs. sebeplerden dolayı...)
Kişi panik atak sırasında bu maddelerden 4 veya 5 tanesini yaşar.
Panik Atak Tedavisi
Panik atak hastası kişinin iyileşebilmesi için öncelikle hastalığı kontrol etmesi gerekmektedir. Büyük bir irade savaşı veren hasta, eğer hastalığı kontrol etmeyi öğrenirse hastalığı tamamen yaşamından çıkarabilmektedir. Ancak hastanın doktora güvenmesi çok önemlidir. Hasta zaman zaman ilaç ile zaman zaman psikiyatrist yardımıyla tedavi edilir. Tedavi sırasında nefes ve rahatlama egzersizleri, atağın üstüne gitme teknikleri ve kas gerginliğini yok etmeye yönelik alıştırmalar hastaya öğretilmekte ve uygulanmaktadır.
Panik Atak Anında Neler Yapmalıyız?
Tedavi alıyorsanız doktorunuzun size tavsiye ettiği şeyleri yapmanız en doğrusu olur. Mesela bir poşete nefes alıp verebilirsiniz. Ancak ilk defa panik atak geçiriyorsanız, hızlıca bir sağlık kuruluşuna gidin. Doktor veya hastahane görmek panik atak geçiren kişiyi rahatlatacaktır. Ancak yakınlarda bir sağlık kuruluşu yoksada açık havaya çıkmanız ve sakinleşmeye çalışmanız işe yarayabilir.
Panik Atak En Çok Kimlerde Görülür?
Panik atağın yaş sınırı yoktur. Herkesde görülebilir. Ancak işinde titiz çalışan, sorumlulukları çok olan ve stresli bir ortamda yaşayanlarda görülme riski daha fazladır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder